Новини

Какво ще се случи след влизането на България в еврозоната? (Вижте мнението на експерта)

Икономист разкри какво ще се случи с валутния курс след влизането ни в еврозоната

Как коронакризата повлия на спестяванията?Главният икономист от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов разкри какво се очаква след влизането на България в еврозоната. В ефира на Нова тв той коментира, че валутният курс няма да се промени.

От думите му стана ясно, че още при създаването на единната европейска валута е предвиден механизъм за фиксиране на плаващите валутни курсове в продължение на поне две години. Това се прави с цел да се провери дали икономиките на новоприетите страни могат да се адаптират.

Експертът добави, че това важи както за България, така и за страни като Естония и Литва с валутен борд. Той добави, че най-краткият период за за престой в ERM II е две години, но в някои случаи той може да продължи седем или осем години.

Богданов подчерта, че Еврозоната си е взела поука от случилото се с Гърция и Италия и добави, че този сценарий няма да се случи у нас.

На въпроса за икономическите последици от коронавирусната пандемия, икономистът отговори, че икономиката на цяла Европа тепърва ще трябва да се приспособява към ситуацията.

Европейската комисия прогнозира, че се очаква безпрецедентен годишен спад в размер 8.7 %, но при положение, че пикът на пандемията е отминал, пише БЛИЦ.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.