Новини

Спестявания и коронакриза: Не е за вярване какво се случи с тях

Ето какво се случи със спестяванията на хората заради коронакризата

 

Как коронакризата повлия на спестяванията?
Как коронакризата повлия на спестяванията?

Наложените заради пандемията мерки, доведоха до ограничаване на пазаруването. Това сви оборотите и предизвика проблеми в редица сектори, пише БЛИЦ, позовавайки се на Труд бг.

Заради несигурността хората натрупаха спестявания. Около 16,9% от доходите си са спестили домакинствата в еврозоната само през първото тримесечие на годината, когато стартира въвеждането на ограничителни мерки срещу коронавируса.

Експерти коментират, че това е абсолютен рекорд, изразяващ се в по-висок дял на спестяванията от получените доходи за всички времена.

От Евростат съобщават, че за предходното тримесечие спестяванията са бил с дял от 12,7%.

Наблюдава се спад по отношение на инвестициите за покупка на имоти до 8,7% от доходите, при  стойност от 9,1% за предходното тримесечие.

Данните сочат, че интересът към покупката на жилища се запазва относително висок.

Но за сметка на това се свиват общите разходи и това води до спестяване на рекордни суми.

Европейската централна банка съобщава, че част от спестяванията са в резултат от ограниченията за пътуване и социални контакти.

В анализа си финансовата институция подчертава, че огромна част от спестяванията се дължат на несигурността в икономически аспект. Но точно това спестяване нанася удар на сектори, които нямат нищо общо с туризъм и пътувания, пише БЛИЦ.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.