Новини

Истерията за злато превзе и страната ни (Ето как българите се спасяват от коронакризата)

И у нас в момента се наблюдава интересна тенденция, свързана със златото

Българите търсят спасение от кризата в златото
Българите търсят спасение от кризата в златото

Страхът от задаващата се инфлация, накара българинът да потърси спасение в златото.

Д-р Валентина Григорова-Генчева, която е директор на отдел „Злато и нумизматика” в ПИБ  разкри пред „Монитор“, че в момента се наблюдава интересна тенденция.

Вече са изкупени всички златни монети от една четвърт и една десета тройунция. Заради коронакризата потребителите в страната си набавят сериозно количество от възпоменателните монети на БНБ със „Св. св. Константин и Елена”, „Св. Наум”, „Св. Петка”, „Антим I” и други.

Генчева разкри, че това показва сериозен инвеститорски интерес. Тя допълва, че заради пандемията има затруднения в доставките на злато, при които се наблюдава голямо забавяне.

Коронакризата принуди част от рафинериите да затворят. Сред тях са и тези в Швейцария.

Директорът на отдел „Злато и нумизматика” в ПИБ заяви, че въпреки това, отказани поръчки няма.

Повишеното търсене на злато вече е довело до липса на кюлчета от 50 и 100 грама, както и на малки кюлчета от 2 грама, които са липсвали само за определен момент.

Генчева обяснява по-високите продажни цени с факта, че всичко се е купувало на вторичния пазар, а не пряко от рафинериите.

От думите й стана ясно, че в момента има огромен интерес както от страна на частни инвеститори, така и от страна на централните банки на Русия и Турция и големи американски и европейски инвестиционни фондове.

За по-големите инвеститори интерес представляват кюлчета от 100 и 50 грама. По поръчка се осъществява и внос на кюлчета от 250 грама, 500 грама и дори 1 кг, добави Генчева, цитирана от БЛИЦ.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.