Новини

Невиждан рекорд: Ето какво се случи с банковите такси у нас по време на пандемията

Българските банки отчитат невиждан рекорд с банковите такси по време на пандемията

 

Банковите такси достигнаха невиждани нива
Банковите такси достигнаха невиждани нива

Българските банки бележат абсолютен рекорд по време на пандемията по отношение на таксите си за банкови услуги, които удариха тавана по време на карантината. В най-новата история на банковото дело у нас никога не е имало увеличени в подобен размер.

Само за месец април банковите институции у нас са увеличили таксите си с цели 2%, установи проверка на „БАНКЕРЪ”.

За увеличението става ясно при прочит между редовете на написаното в рубриката „Инфлация и индекси на потребителските цени за април 2020 година” на НСИ.

През март увеличението на банковите такси е било в размер на 1.7%. Нп през двата „карантинни” месеца то е близо 4 процента.

Читател на “Банкеръ” сигнализира, че е заплатил такса за банков превод в размер на 8 лв., която е била 5 лв.

В края на първото тримесечие на 2020 година, отчетеният от банките нетен доход от такси и комисиони бележи спад от 1.1% на годишна база и от 6.8% на тримесечна база, сочи анализ на Асоциацията на банките в България.

Влияние върху този резултат оказват кредитната активност, по-ниските приходи от такси и комисиони, ниските лихвени проценти, начислените разходи за обезценки, оптимизирането на разходите за дейността и по-доброто качество на кредитния портфейл.

Лошото е, че проследяване на движението на таксите в отделните банки е трудно. Тези промени се въвеждат с решения на управителните органи на съответната банка. В правилника за вътрешния ред на всяка от тях е записано, че промените на таксите и комисионните е едностранно и това означава, че банките не са длъжни да информират клиентите си за настъпилата промяна.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.