Свят

Блогърка от Ухан скандализира света с дневника си

Получила е многократни заплахи за живота

65-годишна блогърка от Ухан скандализира света с дневника си.

В него се разкрива целият ужас, който са изживели хората в Ухан.

“25 януари: нека всички да научат какво се разиграва в Ухан.” С тези думи 65-годишната Фан Фан от Ухан започва да води дневник за пандемията от коронавирус, избухнала в нейния град.

„Дойче веле“ определя четивото като изключително интересно.
На 25 януари 2020 Фан Фан започва да води свой дневник в интернет – това е денят, в който китайските власти изолират родния ѝ град Ухан от външния свят.

Ухан
Получила е многократни заплахи за живота

Ето какво пише в дневника на 65-годишната блогърка Фан Фан:

“Нека всички да научат какво се разиграва в Ухан. Не съм сигурна обаче, че това съобщение ще достигне до хората”, пише тя.

Недоверието ѝ е оправдано. Китайското държавно и партийно ръководство контролира не само всички съдържания в класическите медии. От години насам то цензурира и всички потенциално критични текстове в социалните медии.

И наистина: разказите в блога на Фан Фан изчезват почти веднага след публикуването им в интернет. Въпреки това текстовете на 65-годишната блогърка се разпространяват из цялата страна, защото хората ги копират веднага след появата им в мрежата, а държавната цензура не винаги успява да ги отстрани достатъчно бързо.

“26 януари: това навреди на всички ни”
“26 януари: По време на първата фаза на епидемията властите в Ухан проявиха незаинтересованост и останаха бездейни, а след изолирането на града си пролича цялата им безпомощност и неспособност да се справят със ситуацията. Това предизвика огромна паника сред хората и навреди на всички ни”, отбелязва тя в блога.

Така Фан Фан изважда на показ системните проблеми на Китай, които в началото на кризата имаха особено драстични последици. След 71 години господство личната инициатива и самостоятелното мислене са почти заличени, а и нежелани от властта. Вместо това се работи по указания “от горе”.

Бива заклеймена като агент на Запада

“Държавните служители се придържат към указанията, а ако няма такива, те не знаят как да постъпят”, пише Фан.
Независимо от отчетливата критика на властите, дневникът на Фан не следва опростенческия модел на мислене, който разглежда нещата само в черни или бели краски. Тя се опитва да бъде дистанциран и честен наблюдател.

В дневника си тя дори хвали китайските власти там, където има защо:
“21 февруари: Откакто пристигна новият ръководител на провинциалното правителство, борбата с епидемията вече се различава съществено от предишния безпорядък. Смелите му действия доведоха до обрат”.

Ухан и околностите му остават изолирани в продължение на близо 80 дни. В това време Фан не престава да пише. Тя споделя собствените си наблюдения, цитира свои познати медици, служители в местната власт, както и постинги от интернет.

На 26 февруари Фан например отбелязва, че нейна приятелка лекарка ѝ е казала за наличието на неизследвани извори на заразата – затворите и старческите домове, където имало множество нови инфекции.
Дневникът на 65-годишната жена е четен ежедневно от милиони китайци в интернет. Авторката му става прочута в цялата страна, но това я превръща и в обект на омраза за националистическите кръгове.

Става очевидно и друго – че държавната власт не просто толерира вълната от обиди, клевети и злословия по неин адрес, но и дори я подкрепя.
“Текстовете на Фан са информации от втора ръка. Те са прекалено мрачни и не излъчват никакво позитивно послание. Дневникът няма никаква стойност. Той може да се използва от чужденци за атаки срещу Китай”, отбелязва един видео блогър.

В Китай заклеймяват Фан като агент на Запада. Отправят ѝ заплахи за живота. Въпреки това тя решава да издаде дневника си като печатна книга – но не в своята страна, защото всички тамошни издателства отдавна следват линията на партийното и държавно ръководство.

Критични произведения чисто и просто не виждат бял свят. Дневникът на Фан е доста интересно четиво: наблюденията ѝ от Ухан съдържат интересни детайли, те са осмислени и поднесени с емпатия. И най-важното: това е автентичен документ от мястото, на което избухна пандемията от коронавирус.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.