Новини

Златото ли е спасението от инфлацията? (Ето какво е мнението на специалиста)

Златото отново е убежище за инвеститорите

 

В условия на криза и очаквана рецесия, през последните месеци златото става все по-привлекателно като инвестиционен инструмент. Но дали то може наистина да ни предпази от инфлацията?

Според Цветослав Цачев, който е главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг, цената на ценния метал ще продължи да расте.

Тя ще повишава и когато парите се обезценяват поради ограничения добив или растящото търсене на злато за инвестиции и бижута, счита експертът.

Той е убеден, че влиянието на тази комбинация от фактори ще става все по-осезаемо през следващата година. В световен мащаб инвеститорите ще продължат да гледат на златото като на основен актив и средство защита от инфлация.

Цачев е убеден, че този метал има бъдеще като инвестиционен инструмент. Той припомня, че хиляди години именно златото е било пари, а преди няколко десетилетия то е останало единствено като паричен актив в балансите на централните банки. По-късни някои от тях се отказаха от златните си резерви, припомня експертът.

Той допълва, че към днешна дата приложението на златото не се е променило много.

Инвестиционният консултант споделя, че през последната година се наблюдава значително обезценяване на парите спрямо златото.

“Цената на златото се покачва заедно с икономическите рискове, страховете от инфлация и парите, създавани от централните банки. Заради историята си то е харесвано от някои хора. А други не го харесват заради настоящето развитие на глобалната икономика – дефицити, дългове и печатане на пари”, допълва Цачев, цитиран от investor.bg.

Специалистът препоръчва инвестиция във финансови инструменти върху златото, а не в кюлчета.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.