Шоубизнес

Мариела Нордел разкри 10-те златни правила на добрия ПР! (виж тук)

Мариела Нордел разкри основните правила на добрия ПР!

Кулинарката Мариела Нордел е известна у нас с участието си в Мастършеф и Вип Брадър. Не всички обаче помнят и, че тя е добър ПР и от години се занимава с реклама. Днес тя разкри безлатно 10-те златни правила за тези, които работят в тази ниша:

“1. ПР не е реклама, ПР-ът е метлата, разчистваща пътя на рекламата.

2. Основата на ПР-а не е създаването на положителен имидж, а комуникацията. Да се разбере какво мисли публиката, заинтересованите страни и според това, да се създаде правилната комуникация, че да се наложи нужното мнение, послание, внушение…

3. ПР е провокиране на реакция! Общуване!

4. ПР и журналистиката са различни неща – това са двете страни на барикадата. За това журналисти не бива да стават ПР-и и обратното. Целта на журналистиката е обективно и безпристрастно да отразява информацията. При ПР – обратното, да внушава!

5. Използвайте празниците, хубавите събития, за да създавате положителен ПР, за да оправите развалени отношения. Ненапразно в “Кръстника” на сватбата на дъщерята на Дон Корлеоне, идваха всички – и приятели, и врагове, всеки с исковете си.

6. Лъжете само в краен случай. Така ще ви се наложи да помните по-малко. Винаги максимално се придържайте към истината! А излъжеш ли веднъж медиите, край с тебе!!!

7. Не се гъбаркайте с медиите! Това е загубена война! Дори и да ви плюят, да хвърлят камъни срещу вас, ако реагирате, значи им играете войната. Логиката на медиите е “новина” – каквото и да предприемете, вие им създавате новина. А имайки предвид, че най-добрата новина е лошата новина…

8. Колкото и да не понасяте определени медии, да мразите конкретни журналисти, винаги се отнасяйте с респект към тях! Не ги лъжете, не им правете мръсни трикове. Те, колкото и да са ви противници, го оценяват. Неведнъж съм доказвала тази теория – най-добри приятели са ми ставали, журналистите, изпратени да воюват срещу мене.

9. Не забравяйте социалния ефект. В какъвто и проект да участвате, винаги, колкото и да защитавате интереса на клиента си, гледайте да има и справедливост. Всички трябва да печелят, иначе си става грабеж.

10. Обичайте комуникацията! Иначе няма никакъв смисъл да се захващате с материята”, съветва Мариела Нордел.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.