Новини Шоубизнес

Мариела Нордел: Изумява ме българският “бизнес гений”! (виж тук)

Мариела Нордел с поредния си остър коментар в мрежата!

Устатата кулинарка и пиар Мариела Нордел разтърси с поредния си остър и злободневен коментар в социалната мрежа.

“Продължава да ме изумява българският “бизнес гений”!… В бизнеса, както и във всяка друга дейност, си има правила. И успява този, който ги познава, спазва, уважава – поне извън Бг е така. Още Маркс го е дефинирал блестящо – при Капитализма НВ Пазарът е Царя!

Когато има празна ниша, ще има и винаги кой да я заеме, или – “търсенето определя предлагането”. В България обаче типичната “бизнес” ситуация е “а, бе, тука имам един продукт, дай да видим може ли да го пласираме”……

Ненапразно “бизнес мениджмънт” се учи 4-5 години и то в сериозни училища. Първо се проверява търсенето, после се проучва финансирането, следващата стъпка е производството, много важна брънка е логистиката, не бива да се подминава чиракуването, придобиването на опит, също и иновациите, а съвсем не е за подценяване застраховането. Чак тогава се пристъпва към реализация.

Това е скъпа и сложна процедура, изисква много знания и не е по силите на всеки. За това си има едни хора, наречени “Консултанти”. Те са инвестирали много време, енергия, средства, труд, за да ги натрупат тези знания, да знаят как и къде да намират информация, разполагат с контакти, опит и това им е работата – да разработват бизнес планове, да дават препоръки, да предвиждат ситуации.

И е върло неуважение да бъдат подценявани, омаловажавани или да си мислите, че ще ви работят за без пари! Защото те ще поставят основата на вашия бизнес.

В България, разбира се и тази позиция е опорочена – консултанти са политическите връзкарчета, партийните адвокатчета, хора, които нищо не разбират от гореизброените материи, но, поради позицията си, са в състояние да прокарат даден проект…. което пак няма нищо общо с Капитализма.

В заключение – какъвто ни беше Социализмът, такъв ни е и Капитализмът – просташки, селски, неграмотен и опорочен!”, заяви Мариела Нордел.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.