Явор Дачков за Оскарите: Такива халтури някога ги бичиха в заводите за 8 март! (виж тук)

0

Явор Дачков взриви с коментара си за Оскарите!

Явор Дачков взриви мрежата с остър коментар за Оскарите. Предаваме думите му без редакторска намеса, а коментарите и мненията оставяме на вас:

“Експозе за Оскарите в стил Юлиян Вучков (дон Педро, дрънка щедро на едро), Бог да го прости, но ме тегли да го споделя. И не е иронично: Корейският фаворит “Паразити” е дебилен и инфантилен филм. Битова комедия от типа на “Топло”.

Елементарна история с корейско суши за звезди. Потиснат съм, че има толкова огромен успех. Не съм потиснат, потресен съм. Триумф на победилото социалистическо забавление.

Такива халтури Калоянчев, Парцалев, Мутафова и Никола Анастасов ги бичиха в заводите за осми март. Хоакин Финикс с маска на палячо – маниерно, лесно и патетично (което на английски се превежда с думата “жалко”). Комикс със социалистически патос.

Хората са лоши, защото средата е лоша. Ако средата се поправи, хората няма да са лоши. Не може да получава награда актьор, който играе с маска от куклен театър. А и Хоакин Финикс е лишен от чар, който компенсира с амбиция. Ще се скъса, за да направи роля, което му личи и го дисквалифицира от голямата игра.

Той си има излъчване на несимпатичен маргинал, което в киното е куц кон. “Жокера” е инфантилен филм. Комикс за пуберитети. И Рене Зелуегър получи Оскар за най-лесната роля на имитаторка – дрогирана Джуди Гарлънд. Няма предизвикателство, освен да подражаваш и имитираш. Нещо като буфосинхрон.

Филмът е слаб и негледаем, а тя е досадна в амбицията си да е отслабнала и драматична звезда – наркоманка. Скука и предвидимост до края от първата минута на появяването ѝ. Равненка. Както са повечето днешни актьори. Не могат да изненадват, но се напъват да покажат какво носят в душата си.

Просто да им затъкнеш чорап в гърлото, както казваше Уди Алън за певиците. Тарантино не е направил нищо друго освен вариации на Криминале, което беше добро за времето си. Другото са маниерни глупости, точно толкова неприятни, колкото и собствената му семпла физиономия. Пукотевици, кетчуп за кръв и готини пичове, които не са в мейнстрийма, както той си го представя.

Може да се отделят петнайсет минути на това. Джоджо Рабит – дебилен, Ирландецът – да си прережеш вените от скука. Де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши – нелепи карикатури на самите себе си. Всичките с ботокс в устата, главата и сърцето.

Де Ниро е застинала маска в изобличение на Тръмп, което е стряскащо, защото е така много преди Тръмп да стане президент. Бутафор на лицедействието. Нищо общо с носталгичната и поетична роля на гангстер от “Имало едно време в Америка”.

Скорсезе, напълно дал фира и направил римейк на всичките си скучни като веждите му филми в живота. Цялата церемония на оскарите беше като сцена от Гогол и Булгаков – свински зурли вместо лица и красавици с напъваща плесен по гърба под формата на татуировки.

Глупави шеги и още по-глупави награди. Диаболично по комиксов тертип от Холивуд. Съжалявам, че най-баналният филм в стил олд фешън, с най-добра игра не взе нищо, а заслужаваше – Брачна история”, категоричен е Явор Дачков.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.