България Новини

Иво Сиромахов с черна хроника на българските гробища! (виж тук)

Иво Сиромахов е потресен от случващото се из българските гробищни паркове!

Сценаристът на Слави Трифонов – Иво Сиромахов изказа огорчението и шока си от състоянието, в което се намират повечето български гробища в наши дни. Ето какво заяви той преди часове:

“Не знам дали ви се е случвало наскоро да посетите български гробища. Изглеждат ужасно.

Обрасли са в бурени, част от надгробните паметници са изпочупени, имената върху тях не се четат. Върху някои гробове изобщо няма знак. Не можеш да разбереш чии останки лежат вътре.

Малко по-добре изглеждат само гробовете на покойниците, починали през последните 3-4 години. Очевидно отдаваме почит на мъртвите само за кратко. След няколко години ги забравяме. Сякаш никога не са съществували. Оставяме ги в плен на бурените и тръните.

В тези гробища лежат нашите бащи и майки. Нашите баби и дядовци. Те не заслужават това.

В какво сме се превърнали? В хора, които не уважават смъртта. А ако не уважаваш смъртта, няма как да уважаваш живота.

Една древна мъдрост гласи: „Живите затварят очите на мъртвите, мъртвите отварят очите на живите“. Тук май не е така. Очите на живите са по-затворени от очите на мъртвите”, искрено се възмути Иво Сиромахов.

Повечето потребители са напълно съгласни с него, но имаше и такива, които изразиха обратна позиция.

“Какво общо има грижата за някакъв си символ, какъвто е гробът, със спомена за въпросния човек? Там лежи просто една обвивка, не самият човек, не духът му, не това, което е бил или е направил. А след години дори даже и обвивката не остава.

Важното е в ума си човек да си ги спомня /а всеки го прави, неизбежно е, когато някой е бил част от живота ти/; и как си го спомня. Важното е приживе дали сме обръщали внимание, дали сме си казали нещата, които сме искали, дали сме си простили, дали сме научили каквото е можело да се научи от този човек…

След смъртта вече няма значение какво ще правиш на гроба и как ще го красиш. Тя даже самата идея за гробове и изключително глупава /и от духовна и от инфраструктурна и екологична гледна точка/ и някакъв опит да се самоизлъжеш, че все пак не си загубил човека напълно и че ти остава нещо от него…”, отвърна му потребителката Е. Канева.

Коментари чрез Facebook

коментара