България Новини

Явор Дачков смая със странен коментар след ужаса в Галиче! (виж тук)

Явор Дачков изригна с различен коментар след трагедията с Андреа от Галиче!

Трагедията с младата и красива Андреа от Галиче разтърси цялата страна. Коментарите по случая са хиляди, но Явор Дачков реши да погледне на казуса от по-различна гледна точка:

“Общите планове от Галиче, които гледам тези дни по телевизията са толкова потресаващи, колкото и поводът по който журналистите са там. Лицата на хората също – натуршчици от италиански неореализъм.

Предавана по телевизора през 2020 година тази картина изглежда сюрреалистична. Ценко чоковщина на всички нива. Антропологично той се е вселил и при Гешев, който инстинктивно отива на мястото на местопрестъплението, станало възможно след като Чоков вече не управлява там.

По негово време Галиче беше давано за пример с липсата на престъпност. Изглежда, че това е единствения модус на управление, който е възможен в България. Примитивната диктатура срещу сигурност.

Няма по-безрадостна гледка от български селски двор, “улица” или неизмазани къщи. Тя винаги е една и съща, независимо от епохата и строя.

Соцът дори има много голям принос в пропадането, но все пак става дума за дълбок вътрешен разлом между българите и красотата, чувството за уют, грижата за външния материален свят, която е израз на грижата за вътрешния.

Въобще не е въпрос на пари и бедност. Има спретната и чиста бедност, която излъчва благородство. Това излъчва Чевенгур.

Като гледам такива кадри се сещам за стиховете на Блок по адрес на Русия от началото на XX век: “О, моя дрипава страна! Какво за мен ти значиш!”

Разбира се, това е само част от истината, но понякога много силно ме връхлита. Въпреки, че си обичам страната такава, каквато е и никога не бих я напуснал”, заяви Явор Дачков.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.