Новини

Българска акула от Уолстрийт къса с бизнеса завинаги

След 15 години по финансовите върхове, Йордан Моллов става преподавател

Топ специалист в сферата на финансите зарязва големия бизнес, за да се отдаде на преподавателска дейност пред студенти. Става въпрос за Йордан Моллов – един от малкото българи, имали шанс да работят с „акулите“ на Уолстрийт, както и основател на първия български хедж фонд, действащ на фондовата борса в Америка.

Решението на експерта да напусне активния бизнес дошло като гръм от ясно небе както за съдружниците, така и за конкурентите му. Още по-странно било, че Моллов не смятал да емигрира на екзотичен остров, където да пилее натрупаните си печалби, а да се посвети на преподавателска дейност, за да предаде на младите студенти познанията и опита, натрупаните през последните 15 години.

С днешна дата Йордан Моллов вече преподава Стратегии и Е-business в Нов български университет, в Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, както и в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Често изнася лекции и като гост – преподавател в Бургаския и Варненския свободни университети.

„Навсякъде разчитаме на кадри, израснали в българския офис, което дава възможност на трудолюбивите и усърдните да се развиват. Много от младите ни хора натрупаха ценен опит от проверките на местни и чуждестранни институции, които ние минахме успешно. Научихме се, че глобалната експозиция носи не само привилегии, но и отговорности и задължения, главно свързани с местните юрисдикции и установени правила, а също и с местните нрави.

Това е само малка част от предизвикателствата, с които се сблъскваме в своето ежедневие“, споделя преди време предприемачът, с което обяснява желанието си да подготви високоспециализирани кадри за сложната финансова материя както в България, така и в условията на конкурентна среда в чужбина.

Йордан Моллов завършва бакалавърска степен по международни отношения в SUNY New Paltz, САЩ и става магистър по бизнес администрация от Fordham University, отново САЩ.

Още в самото начало на професионалната си кариера получава невероятната възможност да се учи от най-добрите. Поканен е в стажантската програма към Централата на Oбединените нации в Ню Йорк. Българинът преминава обучение в главния офис на нейния тогавашен председател Кофи Анан.

От 2006 до 2009 г българинът работи в меката на борсовата търговия Wall Street като анализатор на едни от най-големите хедж фондове – Hound Partners, 3G capital, NYLIM.

Базирайки се на познанията и компетенциите си в тази сфера, той и още двама от съдружниците му завинаги влизат в историята на българската икономика, като основават първия български хедж фонд в Америка „Голдън спирит асет мениджмънт“, насочен към клиенти от Централна и Източна Европа.

Цялата администрация на фонда е позиционирана в Манхатън, а отговорността за управлението там е делегирана на един от най-добрите експерти от Уолстрийт в търговията с акции, облигации и ценни книжа. Главният брокер на компанията е известен в цял свят авторитет, който инвестира акции главно на американския пазар.

Компанията специализира върху инвестиции в акции, облигации, суровини, и други финансови инструменти на всички клиенти, които по американските закони са състоятелни, и използва цялата капиталова структура, за да създаде благоприятна комбинация между риск и печалба.

„Силата ни винаги е била в намирането на новаторски подходи за набиране на клиенти, динамиката на развитие и пробиването на алтернативни пазари“, издава ключа към успешната си кариера финансистът.

С цената на много упорита работа, ясна визия, безспорен талант и силна воля, Моллов извежда „Голдън спирит асет мениджмънт“ на световния инвестиционен пазар. Безценният опит, натрупан в международна среда, дава отражение в пазарните успехи на компаниите, които създава и менажира в България.

„Рисковете съществуват, за да бъдат поети, възможностите, за да бъдат използвани, а всеки риск е една нова възможност“, споделя житейското си верую финансистът.

След оттеглянето от бизнеса, Моллов поверява цялата дейност и клиенти, с които работи, в ръцете на свои доверени съдружници, с не по-малко опит и компетенции от неговите. Голяма част от личното си време посвещава на благотворителна дейност.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.