Новини

Мастит финансист напуска големия бизнес

Йордан Моллов е създател на първия български хедж фонд в Америка

След 15 години, посветени изцяло на активна дейност с финанси, борсови операции и инвестиционно посредничество, един от най-успешните български финансисти слага край на професионалните си занимания в тази сфера.

Става дума за Йордан Моллов – човек с изключителни познания и компетенции в бизнеса, подплатени с опит на международно ниво и стаж в най-големите чуждестранни компании за инвестиции.

Изненадващо решение да се оттегли от активния бизнес е продиктувано от идеята да предаде ценния си опит и знания на студенти в икономически специалности, които едва прохождат в сложната финансова сфера, но пък имат желание да се учат и развиват.

Пред своето обкръжение Моллов заявил, че държи на отлично подготвени специалисти в сектора, които да прилагат знанията си в условията на и без това сложната за инвестиции икономическа среда в България.

„Навсякъде разчитаме на кадри, израснали в българския офис, което дава възможност на трудолюбивите и усърдните да се развиват. Много от младите ни хора натрупаха ценен опит от проверките на местни и чуждестранни институции, които ние минахме успешно.

Научихме се, че глобалната експозиция носи не само привилегии, но и отговорности и задължения, главно свързани с местните юрисдикции и установени правила, а също и с местните нрави. Това е само малка част от предизвикателствата, с които се сблъскваме в своето ежедневие“, разяснявал Моллов пред сътрудниците си.

Рисковете съществуват, за да бъдат поети, възможностите са, за да бъдат използвани, а всеки риск е и възможност, категоричен бил финансистът в убежденията си.

В момента Йордан Моллов вече се изявява като преподавател по специалностите Стратегии и Е-business в Нов български университет, Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, Университета по библиотекознание и информационни технологии. Изнася лекции като гост – преподавател в Бургаския и Варненския свободни университети.

Йордан Моллов e бакалавър по международни отношения от SUNY New Paltz, САЩ и магистър по бизнес администрация от Fordham University, САЩ. Още в началото на професионалната си кариера получава невероятната възможност да се учи от най-добрите. Поканен е в стажантската програма към Централата на Oбединените нации в Ню Йорк и там преминава обучение в главния офис на нейния тогавашен председател Кофи Анан.

От 2006 до 2009 г има невероятния шанс да работи в меката на борсовата търговия Wall Street като анализатор на най-големите хедж фондове – Hound Partners, 3G capital, NYLIM.

„Да се задържиш и да бъдеш сред най-добрите на Уолстрийт изисква не само упоритост, а и непрестанно следене и анализи на ежесекундно променящата се среда на фондовата борса“, споделя в свое интервю финансистът.

Базирайки се на познанията и компетенциите си в тази сфера, той и още двама от съдружниците му пишат имената си в историята на родната икономика, като основават първия български хедж фонд в Америка „Голдън спирит асет мениджмънт“, насочен към клиенти от Централна и Източна Европа.

Цялата администрация на фонда е позиционирана в Манхатън, а отговорността за управлението там е делегирана на един от най-добрите експерти от Уолстрийт в търговията с акции, облигации и ценни книжа. Главният брокер на компанията е известен в цял свят авторитет, който инвестира акции главно на американския пазар.

Компанията специализира върху инвестиции в акции, облигации, суровини, и други финансови инструменти на всички клиенти, които по американските закони са състоятелни, за да създаде благоприятна комбинация между риск и печалба.

С цената на много упорита работа, ясна визия, безспорен талант и силна воля, Моллов извежда „Голдън спирит асет мениджмънт“ на световния инвестиционен пазар.

„Силата ни винаги е била в намирането на новаторски подходи за набиране на клиенти, динамиката на развитие и пробиването на алтернативни пазари“, издава ключа към успешната си кариера финансистът.

Освен на преподавателкса дейност, Моллов посвещава голяма част от времето си на благотворителни каузи.

Управлението на компаниите, създадени и менажирани от него през последните 10 години, е поверено в ръцете на негови съдружници с не по-малко опит и познания за бизнеса с големите пари.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.