Новини

Да избереш науката пред бизнеса

Най-успешният роден финансист става преподавател на студенти

Един от най-големите наши експерти в сферата на финансите и големите инвестиции – Йордан Моллов, е решил да се оттегли от активния бизнес и да посвети бъдещето си на преподавателска дейност. Вместо да изкарва милиони от дейността на експерт с международен опит, той е избрал да предаде познанията си на новото поколение млади финансисти, които в бъдеще ще имат нелеката задача да градят и управляват родната икономика.

Йордан Моллов e бакалавър по международни отношения от SUNY New Paltz, САЩ и магистър по бизнес администрация от Fordham University, САЩ. Още в началото на професионалната си кариера получава невероятната възможност да се учи от най-добрите. Поканен е в стажантската програма към Централата на Oбединените нации в Ню Йорк. Българинът преминава обучение в главния офис на нейния тогавашен председател Кофи Анан.

Йордан Моллов знае отлично, че успешните анализатори и съветници познават в пълни детайли тънкостите в търговията на акции, облигации и ценни книжа, и с това са най-големия гарант за всяко инвестиционно дружество. Затова става посредник на фондовата борса, а безценният опит, натрупан в международна среда, дава отражение в пазарните успехите на компаниите, които ръководи.

От 2006 до 2009 г Моллов има шанса да работи в меката на борсовата търговия Wall Street като анализатор на едни от най-големите хедж фондове – Hound Partners, 3G capital, NYLIM. Базирайки се на познанията и компетенциите си в тази сфера, той и още двама от съдружниците му завинаги влизат в историята на българската икономика, като основават първия български хедж фонд в Америка „Голдън спирит асет мениджмънт“, насочен към клиенти от Централна и Източна Европа.

С цената на много упорита работа, ясна визия, безспорен талант и силна воля, Моллов извежда „Голдън спирит асет мениджмънт“ на световния инвестиционен пазар.

Цялата администрация на фонда е позиционирана в Манхатън, а отговорността за управлението там е делегирана на един от най-добрите експерти от Уолстрийт в търговията с акции, облигации и ценни книжа. Главният брокер на компанията е известен в цял свят авторитет, който инвестира акции главно на американския пазар.

Компанията специализира върху инвестиции в акции, облигации, суровини, и други финансови инструменти на всички клиенти, които по американските закони са състоятелни, и използва цялата капиталова структура, за да създаде благоприятна комбинация между риск и печалба.

Устойчивостта и успехите й са резултат от професионалните анализаторски умения на Моллов.
„Навсякъде разчитаме на кадри, израснали в българския офис, което дава възможност на трудолюбивите и усърдните да се развиват. Много от младите ни хора натрупаха ценен опит от проверките на местни и чуждестранни институции, които ние минахме успешно. Научихме се, че глобалната експозиция носи не само привилегии, но и отговорности и задължения, главно свързани с местните юрисдикции и установени правила, а също и с местните нрави. Това е само малка част от предизвикателствата, с които се сблъскваме в своето ежедневие“, споделя по-късно в свое интервю предприемачът.

Моллов е категоричен, че рисковете съществуват, за да бъдат поети, възможностите са, за да бъдат използвани, а всеки риск е също така и възможност.

„Силата ни винаги е била в намирането на новаторски подходи за набиране на клиенти, динамиката на развитие и пробиването на алтернативни пазари“, издава ключа към успешната си кариера финансистът.

Йордан Моллов израства паралелно със стремглавите темпове на тенденциите и иновациите в света на големите пазари. Улавя с изключителна прецизност пулса на международните компании, така, че да бъде в ритъм с тяхната дейност и растеж. Фирмите, които ръководи у нас бързо започват да се адаптират към използване на парите на бъдещето – биткойните, като основен начин за разплащане.

Оптимистичната картина, която се разгръща пред бизнеса, дава възможност на Йордан Моллов да бъде един от експертите, успешно търгуват с този променлив инструмент. Съветът му към всички, които са решили да търгуват с биткойни, е да се доверят на специалист, който ще бъде на разположение 24 часа на ден, 7 дни в седмицата, ще изпраща необходимите анализи, а клиентите ще бъдат спокойни, че виртуалните им пари са в ръцете на печеливш регулиран брокер.

Само най-успешните и находчиви анализатори и съветници, познават тънкостите в търговията с новата валута, категоричен е топ финансистът.

С днешна дата той се изправя пред поредното предизвикателство в кариерния си път – да отдаде цялата си енергия, способности и качества на нова кауза като преподавател в едни от най-елитните родни университети. Йордан Моллов преподава Стратегии и Е-business в Нов български университет, Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, Университета по библиотекознание и информационни технологии. Изнася лекции като гост – преподавател в Бургаския и Варненския свободни университети.

Немалка част от времето си посвещава на благотворителна дейност, а компаниите, които до момента ръководи, както и десетките му клиенти, са поверени на неговите също толкова компетентни съдружници.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.