България Новини

България в траур: Бог да прости Боян Петров, поклон!

Бог да прости Боян Петров, промълви участник в спасителната операция, която приключи днес!

“Бог да го прости Боян!”, това написа преди минути в профила си Кирил Петков. Един от участниците в спасителната операция по издирването на алпиниста ни на връх Шиша Пангма.

Разбра се, че всичко вече е приключило и това е краят на надеждата, краят на операцията, краят на всичко. Не и на духа на големия Боян Петров обаче. Който ни показа, че животът е устрем. Нещо много повече от ежедневните “тегоби” по ядене, пиене и пари.

Кирил Петков съобщи за края на мисията, която е приключила с последния полет на хеликоптер над върха Шиша Пангма. “Джуджето”, както го наричаха всички и което ни отне завинаги Боян Петров.

“Днес направихме нов полет с екип от трима души. Това са капитан Surendra и ние двамата. Държахме да се уверим с очите си и да прегледаме всичко още веднъж.

Стигнахме до 7400 м височина (до лагер 3) и после много бавно прелетяхме до самия базов лагер като се оглеждахме на всички страни. Времето беше слънчево. Изкаачихме се от 1500 метра до 7400 метра без аклиматизация.

После в ниската част на планината направихме наистина много заходи. Целият високопланински полет траеше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян.

Сега обаче можем да си тръгнем с мисълта, че всичко възможно беше направено. Искаме специално да благодарим на десетте приятели на Боян, които вчера финансираха този полет директно.

На изключителната група и организацията на Китай, както и на смелите пилоти на Simrikair. Благодарим на всички българи, хора и институции, които ни помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!”, написа Кирил Петков.

Черен ден е този за цялата страна, защото милиони и милиони българи се молеха горещо за спасяването на великия на алпинист. Болката е голяма и не може да се каже нищо повече. Освен едно. Нека душата ти лети все нагоре, Боян Петров! Поклон!!!

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.