Пчеларят бай Мустафа: Не продавам меда си, подарявам го като илач! (+ 4 гарантирани начина да узнаем дали е истински)

https://goreshto.net/novini/pchelaryat-bay-mustafa-ne-prodavam-meda-si-podaryavam-go-kato-ilach-4-garantirani-nachina-da-uznaem-dali-e-istinski/50295 Goreshto.net
Пчеларят бай Мустафа: Не продавам меда си, подарявам го като илач! (+ 4 гарантирани начина да узнаем дали е истински)

Пчеларят бай Мустафа Мехмед има над 50 години стаж с пчелите и кошерите! Прави забележителен мед!

Той е нещо странно, рядка порода. Пчеларят бай Мустафа Мехмед от Момчилград е експерт по пчели и мед вече повече от 50 години. Спокойно може да се каже, че пчеларството е целият му живот. Наричаме го рядка порода обаче, защото той не продава продукцията си. А я подарява. При все, че цената на буркан мед е около 10 лева (без никой да ти гарантира дали е истински), бай Мустафа не копнее за забогатяване. Дори се ядосва на подобни въпроси.

"За целия си живот нито веднъж не съм излязъл на пазара, за да продавам мед. Раздавам го. Подарявам го като илач за хора, които имат нужда от него. Омръзнало ми е от измамни реклами по телевизията. На препарати, на фармацевти - чудо... Медът доказано лекува над 250 болести, но трябва да е истински и да знаеш как да го използваш", обяснява пчеларят.

Той има около двадесетина кошера, за които се грижи и пази като зеницата на очите си. Няма ли ги пчелите, няма ме и мен, казва бай Мустафа. И обяснява на хората как да разберат дали медът, за който си дават парите, е истински, или фалшив. Доказаните и изпитани начини са четири и много лесни. Не бива да ги забравяме, защото в днешно време и при тоновете продукти, с които ни залива пазарът, в нищо не можем да бъдем сигурни. И така. Първият начин е да напълним една чаша с вода и да сложим в нея лъжичка от меда. Ако той е фалшив, ще се разтвори във водата и ще се натрупа около стъклото на чашата. Чистият мед или ще се утаи на дъното, или ако е озахарен, изобщо няма да се разтвори. Вторият начин е да капнем няколко капки йод отново в чаша вода и да сложим в нея и лъжичка мед. Стане ли медът син на цвят, значи не е чист, а в него има царевично нишесте. Третият начин е да потопим кибритена клечка в меда. След това се опитваме да я запалим. Ако медът ни е истински, клечката ще се запали веднага и ще гори добре от меда. Не се ли запали, значи той е разреждан и в него има влага. Четвъртият начин е в чаша вода да капнем няколко капки оцет и да сложим също лъжичка мед. Започне ли да се пени водата, значи в меда има добавени други фалшиви съставки.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.