Здраве и диети Новини

Баба Кана от село Мезек: Оловото е феномен, голяма му е силата! (много хора търсят старицата, която гони болестите)

Баба Кана от село Мезек е като чудо за селцето и околията!

За чудото на село Мезек е провъзгласена баба Кана. Старицата, родена през далечната 1935 година посреща почти всеки ден хора в дома си. Идват по четирима-петима, търсещи цяр или избавление от страховете си.

Болестите са или на духа, или на тялото, а баба Кана прави това, което умее най-добре – да ги лекува. Работила дълги години в местното ТКЗС и гледала тютюн, възрастната жена отдавна губи съпруга, а после и сина си.

И двамата загиват в инциденти като за сина си тя разбира какво се е случило още, преди да й го съобщят. Не знае как, просто го усетила. А дарбата си да бае, лее куршум и лекува наследила по наследство. По нейно време народните лечители били много повече от днес, а силата им никак не била преувеличена.

“И преди са писали за мен, но аз не правя нищо кой знае какво. Отдава ми се нещо, но то ми е дадено отгоре. По-добре да се пише за мизерията на хората, които са работили цял живот, а накрая взимат 150-200 лева пенсия. Въпреки това аз пари не искам. Няма как да взема от човека, затова ми се е случвало да ми оставят под юргана, без да знам”, разказвала е баба Кана.

Убедена е, че в оловото, което лее, се крие страшна сила – в добрия смисъл на думата. Тя топи парче олово, с размера на грахово зърно, на жар, а после го излива в едно канче с вода. Прави тази процедура до различни части на тялото на дошлия, за да види къде е проблемът.

В крайна сметка излиза една фигурка, която “говори” – разкрива болката на човека и я поема, както и уплахата му. Това олово баба Кана ти го дава, за да преспиш с него под възглавницата три нощи, а после да го хвърлиш в течаща вода.

“Бях при нея преди около четири години, дано още да е жива и здрава. Дотогава мислех, че с оловото се лекуват само страхове и неврози, но тя ми помогна за дисковата херния. Не знам как стана, но болката и сковаността ми мина. Невероятно е”, разказва 56-годишният Найден Видев от Търново.

Няколко жени пък пишат, че баба Кана им е стопила кисти на яйчниците и миоми. Оловото вади лошото и негативната енергия от човека във формата на живак. Махат се шлаките и задръстванията в организма, а човек започва да се чувства много по-добре, сякаш е прероден.

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

One Comment

  1. Една от тия, които знаят и могат…на 82, от които повече от 65 “лекува”, а го прави с мъдрост, с почит, с отговорност и себеотдаденост, но най-вече с Вяра…тя не е чела споровете за “баячките и врачките” и цитатите от Библията, незнайно от кого сложени там…тя не знае, че в Требника /служебна книга/ има молитва против уроки и такава срещу магьосници от разкаял се магьосник, на нея не и нужно да чете Псалтири или апокрифни молитви, които са си истински баилки, на светената вода казва “водосвет” с почит, без да прави разлика между молитвите на свещениците върху купела и наричането на водата в нейната си паничка…не се смята за вещица, вярваща християнка е, макар че името и е древно колкото и “занаята” й…носи го с гордост, щото я свързва с кръвта, с корена, с дедите, с първите, за които имаме писано знание…Господ да й даде още много години, за да помага…а тя го прави с вяра в Него, защото винаги почва «работата» си така..”Да помагат Господ и Света Богородица…
    Та тази мила жена към днешна дата страда денем и нощем. Покривът на стаичката й тече, стените се рушат, завивките на леглото й са прогизнали от вода, печката й дими и я задушава през нощите…Тя не е искала от нас да напишем това. Ако знаеше, щеше да ни спре!Но ние го правим с една цел – да помогнем, както тя е помогнала на стотици от нас!Не е въпросът в парите, нужни за ремонт и освежаване. Не е въпросът в криворазбраната и афиширана благотворителност…мъничко се иска – СЪПРИЧАСТНОСТ!Нека всеки един /не само социални работници и общински служители/ погледне къде живее тази жена и да постави себе си там за малко, за един час…и после да реши, да се попита – аз с какво мога да помогна и на нея, и на други като нея…

    Reply

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.