Свят

Поскъпването на храните води до затлъстяване

Може да звучи нелогично, но точно това е изводът от доклад на Световната банка. Според него Високите цени на храните карат най-бедните да се хранят с некачествени храни, които водят до затлъстяване.

“Продължаващо високите цени на хранителните продукти имат роля не само за глада и недохранването, но и за затлъстяването. То се дължи на това, че хората с ниски доходи избират по-евтини, по-калорични и по-некачествени храни. В бедните държави некачествената храна е на по-ниски цени и неправилното хранене с такива продукти води до затлъстяване.”, се казва в доклада.

Между октомври и февруари световните цени на хранителните стоки са намалели с 4%. Това е по-изразено при житото и при захарта, чиито цени са паднали с около 10%. Въпреки това обаче те остават на много високи равнища и са само с 9% по-ниски от рекордните исторически стойности, достигнати през август миналата година, отбелязва Световната банка.

Според последното мащабно изследване през 2008 г. хората с наднормено тегло по света са били близо 1.5 млрд. души. Световната банка счита обаче, че тази цифра може да достигне 2.16 млрд. души пред 2030 г. От тях – 1.12 млрд. със затлъстяване.

 

loading...

Коментари чрез Facebook

коментара

Добавете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.